Jaunumi

KO IZVĒLĒTIES?

Iebiezināts piens - Iebiezināts piena produkts – Kondensēts piens – Koncentrēts piens

Latvijas tirgū apgrozās četri nosaukumi it kā vienam un tam pašam produktam, bet īsta skaidrība, vai tas ir viens un tas pats un ar ko tie atšķiras, nav daudziem. Tāpēc īss paskaidrojums.

Iebiezināts piens - Lai produktu sauktu par iebiezinātu pienu ar cukuru, viņam ir jāatbilst PVD un ES standartiem. Īstā iebiezinātā pienā ir tikai divas sastāvdaļas- piens (min.55%) un cukurs (min.45%) – kā arī jābūt noteiktam piena tauku un sausnu procentam. Visi pārējie produkti, kuriem kaut vai viens no šiem rādītājiem neatbilst, nedrīkst saukties par „Iebiezinātu pienu”.

Iebiezināts piena produkts - šajā produktā ir pievienoti  augu tauki un citas vielas. Šo produktu nav iespējams izvārīt. No 2012 gada 1 septembra šim produktam mainīsies nosaukums, jo pēc PVD noteikumiem nedrīkstēs izmantot nosaukumā vairs vārdu „piens”. Tā kā sekojiet līdzi.

Kondensēts piens -  ir tas pats, kas iebieiznāts piens. Kondensēts piens ir atvasinājums no angļu valodas. Latviešu valodā pareizi ir „ Iebiezināts piens”.

Koncentrēts piens - šo nosaukumu neaizsargā PVD vai ES regulas un tas nozīmē, ka zem šī nosaukuma produktam var pievienot kādas sastāvdaļas katrs ražotājs pats vēlas. Tie var būt gan augu tauki, gan dažādi konservanti utt. Atgādināsim, ka produktu ar augu taukiem,  nav iespējams izvārīt. Pirms produkta iegādes iesakām izlasīt sastāvu.

 

ATŠĶIRĪBAS STARP IEBIEZINĀTU PIENU AR CUKURU UN IEBIEZINĀTU STERILIZĒTU PIENU BEZ CUKURA.

Abi šie produkti ir diezgan atšķirīgi un, ja vadās pēc receptes, ir būtiski nesajaukt šos produktus, jo īpaši tāpēc, ka veikala plauktā viņi atrodas viens otram līdzās. Ja recepte ir angļu valodā ņemiet vērā tulkojumu:
Iebiezināts piens ar cukuru – sweetened condensed milk,
Sterilizēts piens- evaporated milk.

Sterilizēts piens: tvaicēts piens, no kura tiek atdalīts aptuveni 60% ūdens. Pēc tam tas tiek strauji atdzesēts, bagātināts ar vitamīniem un stabilizatoriem, tad iepildīts metāla bundžā un sterilizēts (uzkarsēts augstā temperatūrā). Karsējot augstā temperatūrā, piens iegūst mazliet karamelizētu garšu un mazliet tumšāku toni nekā svaigs piens. Iztvaikošanas procesā produktā koncentrējas barības vielas un kalorijas, tāpēc produkts gala rezultātā ir ar tām vairāk piesātināts. Tauku procents ir virs 7%.

Iebiezināts piens ar cukuru:  no produkta arī tiek atdalīts aptuveni 60% ūdens, bet tam tiek pievienots klāt aptuveni 45% cukura. Iebiezinātais piens tiek sterilizēts iztvaikošanas procesā, tam tiek pievienots cukurs un tālāka apstrāde nav nepieciešama, jo cukurs nomāc mikroorganismu augšanu.

Iebiezināts piens ir bieza, cukurota masa, bet sterilizēts piens ir šķidrs, pēc konsistences līdzīgs parastam pienam. Veikalā pakratot bundžu jūs uzreiz sajutīsiet atšķirību.